جاذبه های گردشگری شهرستان طارم

به گزارش وبلاگ جعبه، شهرستان طارم، یکی از شهرهای دلنشین و خوش آب و هوای استان زنجان که در جوار استان های گیلان و اردبیل واقع شده، با جاذبه های طبیعی و گردشگری زیبا و بکری که دارد محلی آرامش بخش و شگفت انگیز برای گردش است اما متاسفانه این منطقه در میان بسیاری هنوز ناشناخته مانده است. در این بخش از بیتوته با مکانهای دیدنی طارم آشنا شده و تصاویری زیبا از مناظر آن را به تماشا بنشینید.

جاذبه های گردشگری شهرستان طارم

جاذبه های گردشگری شهرستان طارم

شهرستان طارم در شمال استان زنجان و در انتهای جاده ای با بیش پرپیچ و خم با مناظر زیبا و دلنواز واقع شده است. مرکز این شهرستان آب بر نام دارد. طارم به علت شباهت آب و هوایی آن به مناطق شمالی کشور، از زیباترین و منحصر به فردترین جاذبه های طبیعی برخوردار است.

طارم معروف به هندوستان ایران

شهرستان طارم یکی از مناطق زیبا و دیدنی کشور است که به خاطر استعدادهای کشاورزی و دامپروری، حاصلخیزی اراضی و برخورداری از شرایط اقلیمی مناسب، به عنوان هندوستان ایران از آن یاد می گردد. طبیعت زیبا و متفاوت، وجود آبشارها، چشمه ها، ییلاقات، یخچالهای طبیعی و غار شگفت انگیز، کوهپایه های سرسبز، سر به فلک کشیده و با طراوت شهرستان طارم را به یکی از مناطق گردشگری ایران تبدیل نموده است.

جاذبه های طبیعی طارم

تاریخچه شهرستان طارم و جاذبه های تاریخی آن

شهرستان طارم آثار تاریخی فراوانی را در خود جای داده است. غارهای موجود در این شهر نشانه هایی از استقرار انسان هایی در دوران پارینه سنگی و هزاران سال قبل از میلاد حضرت مسیح را می دهد. این نشانه و همچنین آثار باقی مانده از دوران ساسانیان مانند آتشکده ها، گواه این می باشد که در گذر زمان این منطقه جنگ و خشونت کمتری را نسبت به سایر مناطق ایران دیده است.

غنای فرهنگی، مذهبی طارم

وجود امامزاده هاشم وعوف(ع)، جعفر(ع) در شهر آب بر، سید احمد(ع) در وزنه سر، محمد علی ماهوری(ع) در زاچکان، حیدر(ع) در گیلوان، عبداله(ع) در صومعه بر، محمد باقر(ع) در کله سیران، محمد هاشم(ع) در سرخه میشه، قاسم(ع) در کلوییم، علی(ع) در سرخ آباد، عبداله(ع) در بالاکوه، اسماعیل(ع) در قوهیجان، ابراهیم(ع) و خدیجه(ص) در بندرگاه، ابراهیم(ع) و طاهر(ع) و مرجان(ص) در چمله، محمود(ع) در ارشت، حسن غائب(ع) در چورزق، عبدالرحمان(ع) و نرجس خاتون(ص) در قلات، سلطان سید علی القاضی(ع) در جیش آباد بر غنای فرهنگی، مذهبی این شهرستان افزوده است.

امامزاده جعفر در آب بر

روستای تاریخی و ییلاقی شاه نشین

روستای تاریخی و ییلاقی شاه نشین در یک منطقه خوش آب و هوای کوهپایه ای و در میان دو رودخانه زیبای قزل اوزن (در جنوب) و شاه نشین (درباختر) واقع شده است. وجود کوه هایی در اطراف منطقه از جمله کوه فوشون و خرمن گله سر در شمال باختر روستا نقش اساسی و مهمی در آب و هوای مطلوب آن ایفا می نماید. وجود غار معروف خرمنه سر در این روستا و همچنین مسجد قدیمی آن بر ارزش های تاریخی منطقه می افزاید.

روستای کوهپایه ای تشویر

روستای تشویر در 48 کیلومتری جنوب باختری رودبار و در یک منطقه کوهپایه ای و ییلاقی واقع شده است. این روستا با رودخانه قزل اوزن که از شمال خاوری آن می گذرد، کوه قلعه پره در شمال باختری و کوه زکان در جنوب محصور شده است. این عارضه ها به همراه روستای تشویر یک منطقه زیبا و آباد را با چشم اندازهای زیبا به وجود آورده اند. وجود یک آتشکده بسیار قدیمی که گفته می گردد به دوران پیش از اسلام مربوط می گردد بر قدمت و دیرینگی این روستا گواهی می دهد.

روستای قوهیجان

یکی از روستاهای خوش آب و هوا و با قدمت چند صد ساله شهرستان طارم دهستان درام روستای قوهیجان است. مردم این روستا در گذشته به صورت ییلاق و قشلاق زندگی می کردند که در تابستان ها در روستای کوهستانی با چشمه جوشان از دامنه کوه که در بالادست روستا قرار گرفته است و جویبار جاری از آن، روستا را به دو نیم تقسیم نموده است و درختان مختلف سر به فلک کشیده و میوه های متنوع از جمله گردو، گلابی، سیب، سنجد، فندوق، به و….

روستای قوهیجان دارای امامزاده ای است به نام امامزاده اسماعیل (ع) که در 3 کیلومتری این روستا قرار گرفته است و مردم این روستا و روستاهای اطراف به این امامزاده اعتقاد زیادی دارند، این امامزاده فاقد راه و جاده ماشین رو می باشد و ارادتمندان این آستان از راه کوهستانی جهت زیارت مشرف می شوند.

طبیعت بکر و دست نخورده طارم

یخچال طبیعی محدوده روستای ولیدر

در چند کیلومتری آببر یخچال هایی که به شکل گودال هایی شبیه اتاقک در دامنه کوه ها ایجاد شده اند و تنها ویژگی که سبب تبدیل شدن آن ها به یخچال شده سنگ های سرد آن جا است.

آبشار وزنه سر

روستای وزنه سر از توابع شهر طارم است که در آن دو آبشار با همین نام وجود دارد و منظره ای تماشایی را به این منطقه بخشیده اند. از ابتدای روستا تا رسیدن به اولین آبشار نزدیک به یک ساعت پیاده روی پیش روست و از آبشار اول تا آبشار دوم در حدود سی دقیقه فاصله است، درختان فندق، گردو، تمشک و انگور چشم اندازی زیبا و طبیعتی دلنشین را در این منطقه به وجود آورده اند.

آبشار هشترخان

آبشار هشترخان طارم در دره ای سرسبز میان کوه های ناحیه طارم، در شرق شهر زنجان در نزدیکی روستای لار واقع است. سرچشمه آبشار هشتر خان چشمه جوشان است و آبشار پس از ریزش، رودخانه هشترخان را تشکیل می دهد. ارتفاع آبشار حدود 30 متراست. برای دیدن آبشار زیبای هشتر خان باید از جاده زنجان- طارم وارد راه خاکی و ناهمواری شد و پس از عبور از امامزاده حسن مثنی و روستای امام به آبادی لار رسید و از آنجا تا آبشار را حدود دو ساعت پیاده پیمود، از روستاهای دیگر نزدیک آبشار نیز می توان به تماشای آبشار رفت.

کوه های بلند و سرسبز، دره ای بسیار عظیم، رودخانه ای خروشان و پرآب، جنگل درختان فندق، هوای خوب و طبیعت بکر، آبشار و ناحیه هشترخان یا هشت چشمه را به یکی از نواحی زیبا و مناسب برای گردشگری، کوهنوردی و دوچرخه سواری در کوهستان تبدیل نموده است. این آبشار حاصل تلاقی هشت چشمه جوشان است که منظره بدیعی را به وجود آورده است.

در طول راستا، جنگل درختان فندق متعلق به روستاییان، زیبایی خاصی به منطقه داده است. منظره عمومی رودخانه قزل اوزن و باغ های زیبای زیتون از جاده زنجان به طارم و قبل از سرخه دیزج، بسیار جذاب و دیدنی است. ارتفاعات جالب منطقه، باعث پدید آمدن این مناظر بدیع برای مسافران عبوری شده است.

آبشار هشترخان طارم

آبشار سرخه میشه

آبشار سرخه میشه در استان زنجان واقع است. آبشار سرخه میشه در غرب روستایی به همین نام در منطقه طارم استان زنجان قرار گرفته است. این آبشار از میان شکاف دو صخره سنگی بسیار بلند به پایین میریزد و در رده آبشارهای بلند استان زنجان قرار گرفته است. در پایین آبشار حوضچه آبی ایجاد شده است. آبشار پس از ریزش از ارتفاع بع رودخانه سرخه میشه میریزد. ارتفاع آبشار از سطح دریا 1470 متر است.

دسترسی به این آبشار به وسیله جاده ارتباطی شهرستان منجیل به گیلوان، درام، جاده فرعی درام به تهام، روستای انذز، روستای گوهر و سپس جاده خاکی روستای سرخه میشه امکانپذیز است. همچنین جاده ارتباطی زنجان به درام، پیش از شهرستان درام، روستای انذز، روستای گوهر و سپس روستای سرخه میشه دیگر راستا دسترسی به این منطقه است.

آبشار دگاهی

آبشار دگاهی در 4 کیلومتری غرب روستایی با همین نام در منطقه طارم واقع شده است. ارتفاع آبشار از سطح دریا 2124 متر است. روستای دگاهی از محروم ترین روستاهای بخش مرکزی شهرستان زنجان است. این روستا در 12 کیلومتری روستای سهرین قرار گرفته است و در اطراف آن نیز روستاهای زیادی دیده نمی گردد. دگاهی از توابع دهستان تهم بوده و دارای 43 خانوار و 163 نفر جمعیت است.

این روستا به لحاظ جغرافیایی در منطقه کوهستانی است و وابسته به امکانات روستای سهرین است. دسترسی به روستای دگاهی نیز از روستاهای سهرین است. شغل بیشتر اهالی روستا دامداری است. برای دسترسی به این آبشار باید از زنجان به روستای سهرین رفت. سپس جاده خاکی به سمت روستای دگاهی را پی گرفته و نرسیده به روستای دگاهی باید وارد دره سمت چپ جاده شد.

جنگلهای ولوار

جنگلهای ولوار بالاتر از روستای چرزه، لهمت، چشمه سر، بلوطستان و زرشکی، پدیده مه گرفتگی در سطح شهرستان بطوریکه از بالای قله های اطراف به آن نظاره کنید مانند توده ای از پنبه بر دره ای عظیم قرار گرفته است. قله های شمالی شهرستان معمولاً پوشیده از مه است که موجب کاهش دما و خنکی هوا می گردد. وجود ارتفاعات و قلل متعدد و متنوع با شیب ها و زیبایی های خاص خود که می تواند برای گردشگران، کوهنوردان و ورزشکاران پاراگلادیر بسیار جذاب باشد.

تصاویر مناظر زیبای طارم

رودخانه آب برکه

رودخانه آب برکه از قله های سر سبز ییلاق آب بر در منطقه دیزاب و گرداب سرچشمه گرفته و از کنار شهر آب بر عبور می نماید و داری مناطق سر سبز گردشگری مانند چشمه خانسر، باغات سر سبز جور کان و پیر همدان بوده و محوطه سر سبز امامزاده جعفر و هاشم و عوف (علیم السلام) در جوار این رودخانه واقع شده است.

رودخانه آب برکه یکی از رودهای زیبای طارم

رودخانه باکلو

رودخانه باکلور که از کوه های باکلور و چشمه های راستا سرچشمه می گیرد)چشمه اسپی خانی و چشمه لار و …) و با عبور از روستای باکلور و باغات گردو و روستای کرداباد وارد رود قزل اوزن می گردد در راستا این رود دو سد خاکی طبیعی مانع از خشک شدن رود در فصول گرم سال می گردد.

رود قزل اوزون

رود قزل اوزون زارم که از کوه های چهل چشمه در کردستان سرچشمه می گیرد با طی راستای طولانی وارد طارم شده و پس از عبور از آن در منجیل با خانچایی پیوند می خورد. سد عظیم منجیل در محل پیوند این دو رود احداث شده است که این دورودخانه رودخانه سفیدرود را تشکیل می دهد.

آتشکده های تاریخی طارم

آتشکده های طارم عموما از سنگ وساروج با پلان چهار طاقی ساخته شده و پوشش آنها گنبدی شکل و تمامی آن از سنگ ساخته شده است. ترکیب کلی آنها به سبک آتشکده های دوران ساسانی و با آتشکده نیاسر کاشان قابل مقایسه اند، با این تفاوت که برای عناصر اصلی در آنها به جای آجر، از لاشه سنگ استفاده شده است.

در شهرستان طارم 3 آتشکده از دوران ساسانیان با نام های آتشکده پیرچم، آتشکده الزین و آتشکده گیلانکشه که در فهرست آثار تاریخی ثبت شده و هموطنان زرتشتی آیین گهنبارخوانی را در این مکان های به جا می آورند.

آتشکده گیلانکشه

قلعه سانسیز

قدمت قلعه سانسیز که به گور قلعه نیز شهرت دارد، به دوره ساسانیان و دوره اسلامی می رسد. این قلعه تاریخی که بر روی تپه ای طبیعی واقع شده یکی از مناطق دیدنی شهرستان طارم است. شیب و دامنه تند این تپه دسترسی به قلعه را با دشواری همراه نموده است. قلعه سانسیز علاوه بر قدمت تاریخی از نظر طبیعی نیز در محیطی زیبا، در ساحل رودخانه زیبای قزل اوزن در کنار روستای سانسیز قرار گرفته است.

قلعه شمیران

این قلعه یکی از مناطق تاریخی طارم است که در قسمت طارم علیا واقع شده و دیرینگی آن به دوره های پیش از اسلام می رسد.

قلعه تاریخی شمیران طارم

غار خرمنه سر

این غار در شهرستان طارم و در کوه بلند خرمنه سر در سمت شمالی روستای شاه نشین قرار گرفته دارد، مطالعات باستان شناسی در خصوص این غار حکایت از دو دوره استقرار انسان دارد. دوره نخست را ابزار و ادوات سنگی و تیغه های سنگ چخماق متعلق به زندگی غارنشینی انسان پیش از تاریخ تشکیل داده که قدمت آن به دوره پیش از هزاره پنجم قبل از میلاد می رسد. راستا دسترسی به دهانه غار بسیار زیبا و با صفا بوده و برای رسیدن به آن باید از میان رودخانه پر آب و انبوه درختان زیتون و انجیر گذشت.

غار خرمنه سر

سوغات شهرستان طارم

از شهرستان طارم با توجه به وجود باغ های بسیاری از زیتون، هلو و شلیل و همچنین انواع میوه های چهارفصل،می توانید مرکبات خوب و باکیفیتی از باغ دارها تهیه کنید. همچنین روغن زیتون و صنایع دستی ای مانند جاجیم، گلیم و فرش را هم میتوانید با خود سوغات به یادگار ببرید.

منبع: گردشبان

به "جاذبه های گردشگری شهرستان طارم" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "جاذبه های گردشگری شهرستان طارم"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید