سد شاه عباسی طبس ، نازک ترین سد دنیا
به گزارش وبلاگ جعبه، هنر وخلاقیت ایرانیان از دیر باز معروف و مشهور بوده است و اکنون نیز که ما کتاب تاریخ را ورق می زنیم روز به روز به عظمت و بزرگی هنرمندان ایران پی می بریم یکی دیگر از بناهای خارق العاده ای که از گذشتگان برای ما به یادگار مانده است، سد شاه عباسی می باشد که ارتفاعی بالغ بر 60 متر دارد این سد که می توان آن را نمونه ای از توسعه پایدار به حساب آورد در میان مردم محلی به طاق عباسی مشهور است. برای سفر به طبس با تورهای طبس گردی همراه شوید و نهایت لذت را ببرید. برای آشنایی بیشتر در ادامه مطلب با خبرنگاران در سفر به طبس و تماشای یکی از زیباترین جاهای دیدنی طبس و جاذبه های گردشگری طبس همراه باشید.
طاق شاه عباسی
یزد، شهر که در مرکز ایران قرار گرفته است دارای جاذبه های تاریخی بی شماری است. یزد را به سبب یکتا پرست بودن مردمان این سرزمین دارالعباده می خواندند بعلاوه آن را شهر بادگیر ها، شهر دوچرخه ها و عروس کویر نیز می خوانند. یکی از بناهایی که مطمعنا همه کسانی که به یزد سفر نموده اند به گوششان خورده طاق شاه عباسی می باشد. بنایی که در زمره تماشای ترین آثار تاریخی یزد واقع شده است. این سد با 60 متر ارتفاع علاوه بر این که جزو قدیمی ترین و بزرگ ترین سد قوسی دنیا است. در رده پر رکورد ترین بنای تاریخی ایران با دارا بودن رکورد 550 ساله بلند ترین سد دنیا جای گرفته است. اگر از همه این عناوین بگذریم باز هم تازه ترین رکوردی که این سد دارد و در دنیا هیچ سدی به پای آن نمی رسد این است که این سد به خاطر عرض تاج آن که حدود 1 متر می باشد رکورد دار نازک ترین سد دنیا می باشد. که تا الان هیچ سدی به این مقام دست نیافته است. در سفر به طبس و تماشای یکی از زیباترین جاهای تماشای طبس و جاذبه های گردشگری طبس سری بزنید و از کاربرد و ساخت آن حیرت زده شوید.
آنالیز جغرافیایی سد شاه عباسی طبس
در سفر به طبس به روستاهای آن سری بزنید. در 27 کیلومتری شهر طبس روستایی واقع شده است که در آن چشمه ای به نام مرتضی علی (ع) قرار گرفته است. روستایی که 700 سال قدمت دارد و یکی از زیباترین جاهای تماشای طبس و جاذبه های گردشگری طبس می باشد. نام این روستا خرو می باشد. دره تنگی که در بالاتر از چشمه مرتضی علی) ع) وجود دارد در داخل آن دره طاق شاه عباسی را می توان مشاهده نمود. قدمت این طاق که بر روی آن سنگ نگاره های بز کوهی حک شده است و نشان دهنده زایندگی و فراوانی آب و نعمت می باشد به دوره صفویه باز می گردد. اظهار نظر های مختلفی در خصوص سنگ نگاره هایی که قدمت آن ها به 7000 سال پیش می رسد بر روی آن وجود دارد به وسیله مردم انجام می گردد بعضی می گویند این ها فرشتگانی هستند که به جهت نگهبانی از آب و افزایش و فراوانی نعمت در حال دعا کردن هستند.
سد شاه عباسی طبس چگونه کار می نماید؟
به جهت این که از سیستم انحراف در هنگام احداث سد دوری نمایند. ایرانیان قدیم با روشی خلاقانه و کاربردی این سدها را روی طاق های آجری و در دره ها احداث می کردند که موجب کاهش بیشینه سیلاب نیز می شد. اگر زمانی سیلابی رخ می داد که معمولا دوره بازگشت آن حدود 10 ساله بود می توانست از زیر طاق به راحتی عبور نماید. بعلاوه برای حفاظت شهر طبس از شر سیلاب های رودخانه نهرین سد شاه عباسی به این شیوه عمل می نمود علی الخصوص 100 ها سال است که در سیلاب های بزرگ تر با ذخیره کردن مقدار از حجم سیلاب در پشت سد باعث حفاظت شهر طبس از شر سیلاب می گردد. این سد بدون احتیاج به هیچ گونه مدیریت و یا تعمیر و نگهداری قادر است هزاران سال بدون هیچ گونه نقصی به کار خود ادامه دهد و هیچ گونه رسوبی هم در پشت سد جمع نگردد و علتش این است که خروجی سد موقعیتش طوری است که از انجام رسوب گذاری در پشت سد جلوگیری به عمل می آورد. شایسته است به این نکته اشاره کنیم که در زمان حاضر اگر بخواهیم با این علم عظیمی که در سد سازی متخصصان کشور ما دارند دوباره بخواهند سدی بر روی رودخانه نهرین احداث نمایند تقریبا می توان ادعا داشت که مشخصات ساخت سد تازه به مشخصات این سد خیلی شبیه و نزدیک خواهد شد. واین امر خودش جای تامل دارد که چگونه در آن موقع این سد با این همه دقت و با این ظریفی ساخته شده است.
سد شاه عباسی طبس چگونه ساختاری دارد؟
یکی از زیباترین جاهای تماشای طبس و جاذبه های گردشگری طبس سد شاه عباسی می باشد و در سفر به طبس حتما از آن بازدید کنید. طاق بند این سد که قدیمی ترین بخش این سازه می باشد در قسمت پایین سد واقع شده و شامل طاق هایی آجری می باشد که بر روی کوه های سنگی دو طرف رودخانه قرار گرفته است. پشت این طاق بند دو قسمتی بودن بنا را که نشان دهنده زمان ایجاد می باشد را کاملا نشان می دهد و بندی طاق تا زیر تیزه حدود 17 متر و بلندایی بالغ بر 30 متر دارد. یکی از نکات جالب این می باشد که پهنای آجر های این طاق مقدار معینی ندارند و به جهت ایجاد مقاومت در طاق تا بدنه کوه به صورت شعاعی امتداد یافته اند. بعلاوه سومین مرحله بازسازی یا ایجاد بند با قلوه سنگ در بالای بند ساخته شده است که در نوع خودش جالب می باشد. به یکی دیگر از نکاتی که باید در زمینه احداث سد اشاره کنیم و نشان دهنده خلاقیت و ابتکار معماران ایرانی می باشد این است که قوسی که در قسمت بالا، در بند ایجاد شده باعث می گردد که بند مقاومت بیشتری در مقابل فشار که در پهنای بیشتر دهانه دره ایجاد می گردد از خود نشان دهد.
چشمه آبگرم مرتضی علی طبس
چشمه ای که حتما غافلگیرتان می نماید چون که هم آب سرد در این چشمه جریان دارد و هم آب گرم و جالب این است که در موازات هم آب گرم و سرد بیرون می آید. این چشمه در روستای خرو در طبس واقع شده است که تماشای آن و تماشا شگفتی آن خالی از لطف نیست. در سفر به طبس سری به یکی از شگفت انگیزترین جاهای تماشای طبس و جاذبه های گردشگری طبس بزنید. چشمه ای که می توانید هم زمان یک پایتان را در آب سرد و پای دیگرتان را در آب گرم قرار دهید. به نظر شما آیا شگفت انگیز نیست؟ توصیه می کنم حتما از این چشمه تماشا فرمایید. علت اختلاف دمای آب چشمه این است که ازدیوراه سمت راست چشمه آب گرم به داخل رودخانه می ریزد و اختلاف دمایی که در این حالت در چشمه به وجود می آید تا 10 درجه هم خواهد رسید. تفاوت ساختاری که بین آب سرد جاری در رودخانه و غلظتی که آب گرم وجود دارد باعث می گردد که این آب در بستر رودخانه حتی با طی مسافت 300 متر باز هم با هم ترکیب نشوند و این پدیده جالب و شگفت انگیز را به وجود آورند. اگر می خواهید که به آب گرم مرتضی علی (ع) بروید باید تقریبا 5 کیلومتر را با پای پیاده و در مسیر آبی طی نمایید تا به این چشمه شگفت انگیز برسید. در طول مسیرتان دیواره هایی با حفره های بزرگ و کوچک که با مانند دره ای در دو طرف شما قرار گرفته اند و دارای نظم خاصی می باشند، قرار گرفته اند. بزرگترین این حفره ها به حمام مرتضی علی معروف است بعضی دیگر نیز چشمه های آب جوشانی هستند که در این دیواره ها قرار گرفته اند.
منبع: همگردی